Wat zijn de vijf belangrijkste trends in de event catering op dit moment?

Tags:
Evenementen & Vergaderingen
20-05-2019

event catering trends

Het toevoegen van cateringtrends aan uw volgende evenement wordt steeds belangrijker, want een maaltijd is niet zomaar een maaltijd. Uw cateringpauzes zijn een perfect moment om mensen samen te brengen en nieuwe connecties te maken terwijl u een culinaire ervaring beleeft.

Event catering kan een kritisch onderdeel zijn van de evenementervaring, maar mogelijk ook het hoogtepunt. De aanwezigen van vandaag hebben meer nodig dan alleen een voorspelbare maaltijd om hen geïnteresseerd te houden. Het eten moet er geweldig uitzien en smaken en moet deel uitmaken van het hele verhaal. De menukaart moet deel uitmaken van het decor, het entertainment en de totale ervaring.  Hier zijn enkele catering trends die u zullen helpen om een groot succes te bereiken!

1. Noodzaak voor lokaal en gezond

Het gaat niet enkel meer om regionale specialiteiten, 'lokaal' krijgt een heel andere betekenis. Foodies willen vaak geïnformeerd worden over wat ze eten.   Is het lokaal ingekocht? Kunnen ze de "aarde" of de "zee" in elk gerecht proeven?  Ze willen steeds vaker weten van welke lokale boerderij hun vlees afkomstig is en waar hun vis wordt gevangen.

Lokale wijnen en regionale ambachtelijke bieren zijn ook erg populair. Mensen maken zich steeds meer zorgen over hun gezondheid en de effecten van wat ze eten. Poké bowls en superfoods zijn zeker een hype.

2. Toenemende vraag naar duurzame & eerlijke handel

Duurzaamheid is zeker top of mind op het gebied van catering. Dit is mede te danken aan de toenemende aandacht voor onze huidige klimaatcrisis.  Eventlocaties en cateringteams verwachten een grotere vraag naar duurzame en fairtrade voeding. Dit betekent dat er naast lokaal voedsel een groeiende vraag is naar seizoensgebonden, onbewerkt, biologisch en fairtrade voedsel. 

Duurzame cateringoplossingen kunnen helpen om de CO2-voetafdruk van uw evenement te verminderen en tegelijkertijd de gasten te voorzien van smakelijke en gezonde voedingsopties.  Lokaal en seizoensgebonden voedsel is zeer CO2-vriendelijk, maar u kunt nog meer doen: waarom vraagt u uw cateraar niet om bewust te werken met onvolmaakt fruit en groente, om voedselverspilling te voorkomen.

Een andere suggestie om voedselverspilling te verminderen is om uw deelnemers bewust te maken van de impact van no-shows op uw event.

Eenmalig gebruik van plastic moet te allen tijde worden geëlimineerd en indien nodig moeten de artikelen worden vervangen door composteerbare of herbruikbare artikelen.

3. Trendy 'Grab and go’ gourmet voeding

Zittende diners zijn nog steeds populair, maar de belangstelling voor zeer gemakkelijke walking diners groeit omdat de schema's steeds drukker en veeleisender worden.  Gasten waarderen de flexibiliteit van de ‘on the go’ cateringopties op weg naar hun volgende sessie en de mogelijkheid om zich te mengen en te netwerken met andere aanwezigen in plaats van lang aan een tafel te moeten blijven zitten.

Het is belangrijk om kleine geportioneerde gerechten aan te bieden op een buffet, op dienbladen of bij een eetkraam en het is erg trendy om de gerechten te voorzien van een bijpassend drankje.

Heeft u er ooit aan gedacht om van 'fast food' opties een gastronomische ervaring te maken? Serveer uw gasten een zelfgemaakte miniburger, een luxe hotdog of een lekkere Aziatische noedel- of rijstdoosje en u zult zien dat deze opties net zo lekker, gezond en voedzaam zijn als een driegangenmenu, maar ook veel leuker zijn voor de aanwezigen.

4. Belang van dieet en religieuze catering

Naast de trend van natuurlijk en biologisch voedsel, is het belangrijk om de groeiende dieetbeperkingen van uw gasten te respecteren.  Deze beperkingen zijn meer dan een voorkeur en hebben in de meeste gevallen medische redenen.

Bied een gevarieerde maaltijd aan op uw evenementen, inclusief vegetarische opties en vergeet niet de gluten- en lactosevrije voeding die steeds belangrijker wordt. Informeer de gasten altijd over ingrediënten die allergieën kunnen veroorzaken. Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden zijn religieuze behoeften zoals koosjere of halal maaltijden.

Bij de registratie van elk evenement moet de informatie over de voedingsbehoeften worden vermeld. Er is geen grotere teleurstelling voor uw gasten dan dat ze aankomen en er achter komen dat ze niets kunnen eten.  Het zal zeker een negatieve invloed hebben op hun evenementervaring!

Het aanbieden van de juiste maaltijdoptie vanaf het begin, zal ook de verspilling verminderen en uiteindelijk zelfs de totale cateringkosten verlagen.

5. De kracht van het decor en het vermaak

Bij het organiseren van evenementen is het altijd belangrijk om de wow-factor te verhogen en een meeslepende ervaring te creëren. Het zou zonde zijn om de cateringervaring buiten beschouwing te laten.

Aparte eet- en drinkstations zijn altijd een goed idee. Ze bieden uw gasten de nodige keuze en creëren interactiviteit.  Laat uw gasten hun eigen tortilla's maken aan de tacobar, bied een gepersonaliseerde champagnecocktailbar aan of zorg voor een authentiek theestation in plaats van de gebruikelijke theezakjes.  Er zijn tal van creatieve catering-ideeën die u zullen helpen om uw gasten te verrassen. 

Vergeet de storytelling door middel van het eten niet.  Het eten kan uw gasten een verhaal vertellen over uw bedrijf, uw evenement of uw toekomstplannen.  Serveer bijvoorbeeld een heerlijk Strudel-dessert voor het geval uw bedrijf uitbreidt of wanneer uw volgende missie in Oostenrijk plaatsvindt.

Een bijkomend voordeel van wat extra aandacht voor de catering, kan zijn dat uw evenement extra exposure krijgt wanneer u 'instagrammable' eten aanbiedt.  Mensen houden ervan om hun ervaringen, herinneringen en eten te delen!  Geef ze een gemakkelijke fotomogelijkheid.

 

Wilt u uw gasten een topcatering ervaring bieden tijdens uw volgende evenement?

Neem dan contact op met onze BluePoint locaties in Antwerpen, Brussel en Luik waar u de ideale setting voor uw evenement kunt vinden!  Al onze locaties bieden een onsite cateringservice die de ecologische voetafdruk van uw evenement vermindert en ons de mogelijkheid biedt om een breed scala aan cateringmogelijkheden aan te bieden. Naast een brede selectie van bestaande cateringformules kan BluePoint een catering voorstel op maat van uw evenement uitwerken.

Wij helpen u om een onvergetelijke ervaring te creëren voor uw gasten!

Neem contact op via marketing@bluepoint.be of +32 2 706 88 00 of maak online een afspraak voor een bezoek aan de site.