Waaraan moet een productieve werkplek voldoen?

Tags:
Kantoorverhuur & Coworking
03-11-2019

Uit onderzoek blijkt dat een aangename werkomgeving motiverend werkt, uw teams een echte boost geeft en hierdoor de productiviteit stijgt. Meer nog: vandaag kan u met een aangepaste werkomgeving ook jong talent aantrekken en nog belangrijker, ook behouden.

productieve werkplek

Kent uw bedrijf een hoog ziekteverzuim?
Hebben uw projectteams problemen met het halen van deadlines?
Heeft u moeite om jong talent aan te trekken in uw bedrijf?

Hoe kan een werkruimte u hiermee helpen en zodoende de productiviteit van uw teams verhogen?
Wat mag niet ontbreken in een productieve werkomgeving?

Lees hier onze tips voor een gelukkiger én productiever team:

1. Een aparte ruimte voor elk type werk

Een open kantoor komt een betere samenwerking ten goede, maar kan anderzijds de productiviteit met 66% verminderen omwille van afleiding door andere gesprekken en geluiden. Voorzie in uw kantoor voldoende ruimtes die ontsnapping kunnen bieden aan de open ruimtes en zorgen voor de nodige ‘alone time’ waar werknemers zich in meer rust kunnen concentreren op specifieke taken.

Denk ook aan ruimtes voor telefoongesprekken zonder te moeten fluisteren omwille van andere collega’s.

2. Maak plaats voor ergonomie en gezondheid

Het is niet gezond de hele dag in dezelfde positie te zitten. Met draadloze, mobiele technologie die het werk binnen handbereik brengt, hoeven werknemers niet langer de hele dag achter een vast scherm te zitten. Plaats naast de ‘gewone’ bureaustoel ook wat alternatieve stoelen op kantoor. Denk hierbij aan zitballen of zitzakken als leuk alternatief.

Een moderne werkplek bevat ook steeds meer loopband desks die zorgen voormeer beweging en meer endorfine met als gevolg alertere werknemers. Andere gezonde alternatieven zijn ook standing desks en bijvoorbeeld rechtstaand vergaderen, lopend telefoneren, meer trappenlopen enz.

3. Creëer een huiselijke sfeer

Wees niet te praktisch bij het inrichten van het kantoor. Decoraties zonder functioneel doel, zoals foto’s en souvenirs, verbeteren de stemming op de werkvloer en leveren vrolijkere werknemers op. Uit onderzoek blijkt ook dat planten de productiviteit verhogen met één vijfde. Groen op kantoor verbetert de concentratie en luchtkwaliteit en verlaagt de stress. Ook het meubilair en eventuele zithoeken zoals een bibliotheek of een TV hoek kunnen bijdrage tot een beter thuisgevoel.

4. Ontspanning op de werkvloer

Een goede werk-rustverhouding op de werkplek is ideaal om de creativiteit, concentratie en energie van de werknemers continu op een zo hoog mogelijk niveau te houden, waardoor ze optimaal zullen presteren.

Dit kan op verschillende manieren : u kan gaming zones voorzien met biljart, tafeltennis of een boxing area.  Maar ook rustzones voor power naps hebben steeds meer succes in de moderne kantoren.

Zorg ook voor ontspanningsmomenten in open lucht en richt ze in met functioneel en gezellig meubilair.

5. Het belang van trendy en gezonde catering

Het aanbieden van afwisselende gezonde en trendy maaltijden waardoor werknemers veel meer tijd op kantoor spenderen.  Hierdoor ontstaan er ook automatisch meer netwerkmomenten tussen teams. Een leuk restaurant ter plaatse heeft een positieve invloed op de algemene sfeer en ook op de productiviteit.

6. Maak optimaal gebruik van nieuwe technologieën

Koppel uw meeting- en vergaderfaciliteiten aan nieuwe technologische tools zoals videoconference voor een optimale productiviteit. De technologie wordt alsmaar gebruiksvriendelijker en efficiënter en meestal ook duurzamer. Uitgeruste ruimtes maken het vandaag mogelijk om volledig papierloos te brainstormen en in een  handomdraai kant en klare video opnames te realiseren.

 

Maar productiviteit hangt ook samen met een goede work-life balance!

Naast al deze tips is een goede bereikbaarheid ook erg belangrijk voor medewerkers en potentiële klanten. Zijn er voldoende parkeermogelijkheden en hoe kan het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets gestimuleerd worden in uw organisatie voor een duurzamere samenleving? Is er een treinstation, en/of bushalte in de buurt en is er een veilige fietsenstalling?

De behoeftes van organisaties zijn zeer uiteenlopend, waardoor het steeds belangrijker wordt om over alle faciliteiten en ook aanvullende diensten na te denken. Denk hierbij aan de conciërge diensten waaronder het ontvangen van privé pakjes, het aanbieden van was- en strijkdiensten, auto wassen en anderen.

 

Wenst u een productieve werkplek uit te testen?

Laat uw projectteams gebruik maken van  de nieuwste coworkingruimtes van de Tech.Lounge in Brussel of Antwerpen.

De creatieve ruimtes voldoen aan alle eisen van een productieve werkplek en kunnen ook op kortere termijn (per maand) gehuurd worden. Daarnaast bieden de ruimtes ook vooruitstrevende technologische mogelijkheden in de brainstorm-arena, de opnamestudio en het volledig digitaal opleidingslokaal van de toekomst. Garantie op een hogere productiviteit voor uw project teams!

Boek een site visit via marketing@bluepoint.be of neem telefonisch contact op met onze kantoor expert +32 (0)2 706 88 21.