Tips en tricks voor een krachtige presentatie!

Tags:
Evenementen & Vergaderingen
03-11-2019

Ben je weleens nieuwsgierig hoe je jouw presentatie krachtiger kunt maken en het publiek volledig mee krijgt in jouw verhaal? Hoe doen de professionele sprekers het en waarom lijkt het dan een fluitje van een cent te zijn? Wat moet je nu precies doen om je eigen presentaties beter te maken en aan overtuigingskracht te winnen of een blijvende indruk na te laten bij jouw doelgroep? Lees dan deze tips!

Powerful presentation

1. Zorg voor een goede voorbereiding en weet waarover je praat

Begin vooral op tijd en verdiep je in het thema met voldoende onderzoek. Bekijk ook kritisch wat je uiteindelijk zal presenteren en hou rekening met wat jouw doelgroep al dan niet al weet niet. Vergeet niet te oefenen: voor de spiegel of met collega’s zodat je jouw presentatie door en door kent en je deze met een losse en comfortabele houding kan overbrengen. Een goede voorbereiding zorgt voor minder stress en meer zelfvertrouwen.

2. Hoe vertel ik dan mijn verhaal

De eerste minuten van je presentatie bepalen of het publiek deze leuk gaat vinden of niet. Vertel dus op voorhand wat je gaat vertellen. M.a.w. laat het publiek weten wat ze mogen verwachten en maak ze nieuwsgierig. Vertel jouw verhaal met beleving en gevoel maar vertel nog niet teveel zodat jouw publiek de focus niet verliest. Vat de kernpunten vervolgens nog eens kort samen zodat alles goed blijft hangen.

3. Zorg voor voldoende stiltes en oogcontact

Als je het podium opkomt, laat het altijd eerst even helemaal stil worden. Pas als je ziet dat je je publiek mee hebt, start je met de presentatie. Spreek niet aan één stuk door. Op die manier zorg je ervoor dat alles wat je vertelt ook echt bij je publiek binnenkomt.

Indien je voor een kleinere groep staat, maak dan zo veel mogelijk oogcontact met het publiek en probeer niemand over te slaan. In grotere ruimtes, probeer je best de zaal in alle richtingen toe te spreken zodat iedereen zich aangesproken voelt.

4. Hou het spannend door afwisseling en persoonlijkheid

Het is jou wellicht bekend: saaie, langdradige presentaties waarbij er alleen maar wordt gepraat. Logisch dat je zo de aandacht verliest. Maak je verhaal menselijk en vertel ook eens wat er is misgegaan en hoe het werd opgelost. Maak plaats voor iets wat je persoonlijk hebt meegemaakt en wat je beweegt. Hierdoor zorg je voor meer aandacht en empathie bij het publiek.

Wissel presentaties af met vragen aan het  publiek, waardoor je meer interactie en betrokkenheid krijgt. Sluit ook zeker af met een leuke anekdote, een citaat of een wens die bij je presentatie past. Bedank het publiek voor de aandacht en geef de mogelijkheid om nog enkele vragen te stellen.

5. Wees super enthousiast

Enthousiasme is aanstekelijk en dat geef je door. Als je ervoor zorgt dat je zelf enthousiast bent over wat je te vertellen hebt, zal je publiek dat ook zijn. Denk hierbij ook aan jouw lichaamstaal en stem. Met de juiste mindset en voorbereiding sta je er en verover je het publiek.

Maak je dan toch een fout of is er een technische panne? Niets van aantrekken, the show must go on. Laat je niet afleiden, behalve als je je sterk genoeg voelt om er een goede grap over te maken. ‘Have fun’ is misschien wel de belangrijkste tip.

6. De kracht van slides

Onervaren presentatoren gebruiken presentaties vaak als spiekbrief. Gevolg is dat alles wat je wilt zeggen op het scherm staat en daardoor verlies je gemakkelijk de aandacht van jouw publiek. Slides moeten een ondersteuning zijn van wat je zegt. Beperk de tekst op de slides en gebruik veel beeldmateriaal en af en toe zelfs een filmpje.

7. Last but not least: zorg voor een goede voorbereiding van de ruimte en een ‘dry run’!

Hoe is de zaal opgesteld? Hoe is de verlichting en het geluid en hoe werkt het presentatiemateriaal? Het is belangrijk dat je je kan familiariseren met de locatie en zaal waar je gaat presenteren. Door te testen vermijd je vooral ook technische problemen. Nog een laatste tip: Gebruik ook steekkaartjes met kernwoorden, zodat je de draad snel weer kan oppikken als je toch iets zou vergeten.

 

Hebben we u voldoende geïnspireerd om zelf aan te slag te gaan met jouw presentatie?

De conference centers van BluePoint Meet.Work.Tech. helpen u graag verder met de organisatie van uw eerstvolgende evenement! 

Wij bieden u de meest innovatieve technologische ondersteuning aan en onze event experten zorgen voor maximale on site support en een vlekkeloze organisatie. Maak nu een afspraak voor een bezoek aan één van onze sites in Antwerpen, Brussel of Luik via marketing@bluepoint.be of +32 2 706 88 00.  

 

Deel dit artikel op Facebook.
Deel dit artikel op LinkedIn.