Organiseer een ontspannende culinaire teambuilding!

Tags:
Evenementen & Vergaderingen
03-11-2019

Team Cooking

"Team cooking", oftewel culinaire teambuilding, is ontstaan met het idee om medewerkers om te toveren tot chef-koks met als doel een activiteit te delen waarbij hiërarchie niet meer bestaat en waarbij collectieve prestaties primeren boven individuele prestaties.

In de 20e eeuw vond er met een duizelingwekkende snelheid een grote industriële evolutie plaats. Technieken veranderden, het aantal werknemers verminderde en mensen leerden samen werken in een collectieve intelligentie.  Al in de jaren dertig van de vorige eeuw had Elton Mayo gewezen op het belang van het psychologische klimaat voor het gedrag van werknemers.  In diezelfde eeuw werd bewezen dat de prestaties van een bedrijf gekoppeld zijn aan het welzijn van het personeel en dat een team dat goed met elkaar overweg kan, een winstgevender team is.

 


Daniel Constantini, voormalig coach van het Franse handbalteam, zei: ''Leiderschap door leiderschap heeft geen toekomst. Betrek uw personeel erbij om hen te motiveren en u zult winnen''


 

Tegenwoordig creëren en ontkoppelen bedrijven teams zo snel, dat werknemers niet eens de tijd hebben om elkaar te leren kennen of zelfs maar te weten wat ze samen gaan creëren. Met andere woorden, er is steeds minder gelegenheid om het gemeenschappelijke doel te leren kennen.  

Het is in deze economische context dat verschillende motivatietechnieken in bedrijven naar voren zijn gekomen. Deze omvatten onder andere incentives, coaching en teambuilding.

Er zijn vele variaties en team cooking, oftewel culinaire teambuilding, is daar één van! Het is ontstaan met het idee om van medewerkers amateurkoks te maken. Dit is bijzonder omdat het zo mogelijk is om een activiteit te delen waar geen hiërarchie meer bestaat en waar collectieve prestaties voorrang hebben op individuele prestaties.

 

Photo buffet

 

Wat zijn de voordelen van team cooking? 

1. Een uitnodiging om te ontspannen

Is het niet altijd in de bedrijfskeuken dat uw gasten zich het meest comfortabel voelen? De keuken is vaak het hart van het familiebedrijf, het voelt er goed en er heerst meestal een ontspannen sfeer die zaken met plezier mengt. Het is dus in een vertrouwde omgeving dat u en uw medewerkers de beste kans hebben om de teamcohesie te verbeteren. Het is echter wel nog steeds belangrijk om vooraf de concrete resultaten te definiëren die van deze activiteit worden verwacht, zoals betere communicatie, verhoogde motivatie of de ontdekking van het potentieel van elke persoon.  

Team cooking is ongetwijfeld de teambuildingformule die u in staat stelt om met uw collega's over elk soort onderwerp te communiceren, zodat u de manier van werken en het karakter van elk van hen beter begrijpt.  

2. Gebrek aan hiërarchie, iedereen gaat aan het werk

Tenzij uw bedrijf actief is in de horeca, moet team cooking voor elk lid van uw team, ver genoeg verwijderd zijn van de dagelijkse taken die gewoonlijk op het werk worden uitgevoerd. Dit brengt iedereen op hetzelfde niveau, met het voordeel dat eventuele psychologische barrières tussen de verschillende hiërarchische niveaus worden weggenomen. Er kan dan een nieuwe vertrouwenszone worden gecreëerd, terwijl de professionele relaties binnen het team worden versterkt.  

Maar dit is niet het enige voordeel: door nieuwe teams te creëren en nieuwe rollen toe te wijzen voor een dag, kunnen bij sommige deelnemers nieuwe professionele eigenschappen naar voren komen, zoals het vermogen om met stressvolle situaties om te gaan of leiderschap.  

3. Makkelijk te bereiken, mits het "off-site" is.

Culinaire teambuilding wordt meestal buiten de werkruimte gedaan. Door een neutrale locatie te kiezen, weg van de stress van het kantoor, zullen uw medewerkers zich comfortabeler voelen en meer openstaan voor uitwisseling.  

Kies ook een plaats die een seminariezaal heeft om uw team samen te brengen tijdens de introductie van uw activiteit.  

Controleer of de gekozen locatie ook voorziet in cateringdiensten, technische apparatuur en assistentie ter plaatse. Op deze manier kunt u zich volledig richten op het doel van uw activiteit zonder dat u wordt belast met organisatorische details.  

Aarzel niet om de organisator van de gekozen locatie om advies te vragen. Ze hebben meestal de nodige ervaring om aan de behoeften van uw team te voldoen.  

Zorg ervoor dat de aan u ter beschikking gestelde ruimtes exclusief voor uw bedrijf kunnen worden geprivatiseerd, zodat uw medewerkers niet worden afgeleid door andere activiteiten..  

4. Het diner wordt geserveerd!

Een teambuilding wordt gekenmerkt door een reeks van hoogtepunten waarbij, ook al is elke activiteit uniek, bepaalde elementen terugkomen: Het seminarie, de leuke activiteit en, ten slotte, de conclusie.  

In het kader van een culinaire activiteit zal de conclusie altijd worden getrokken aan de tafel rond de maaltijd die door het hele team zal zijn bedacht. Wat is er meer belonend? 
U kunt de hoogtepunten van uw dag projecteren in de vorm van foto's of video's.  

En bied het wow-effect aan uw deelnemers aan door een champagnetoast die de activiteit op een feestelijke manier afsluit! 

 

De infrastructuur van BluePoint in haar drie gebouwen omvat professionele keukens, hoogwaardige cateringfaciliteiten en volledig uitgeruste vergaderzalen. Daarnaast adviseren en begeleiden hun ervaren teams klanten van A tot Z bij de organisatie van hun evenementen in Antwerpen, Brussel en Luik.  

Aarzel niet om ons te contacteren voor een voorstel op maat : marketing@bluepoint.be - 02/706.88.00.