Maak van je catering een succes, ongeacht het evenement

Tags:
Blog NL
Evenementen & Vergaderingen
26-03-2024

Catering Top Image 

De catering speelt een cruciale rol in het succes van je evenement. Naast de gerechten zal vooral de algemene beleving de gasten bijblijven: de creativiteit, de keuze van de ingrediënten, de presentatie, bediening en de decoratie. Maar hoe kies je nu de juiste cateringformule volgens het type event? Ontdek in dit artikel de nodige tips om jouw publiek tevreden te stellen met je event catering.

Of een evenement een succes wordt of niet hangt soms van weinig af. De catering is één van de elementen die het eindresultaat van een evenement sterk beïnvloedt. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verwachtingen van de genodigden en het type event.  

Kleine bijeenkomst of groot evenement? Een vergadering overdag? Een gala-avond of thema-avond? Hoe beter je op de hoogte bent van de verwachtingen van jouw publiek, hoe beter je de gepaste cateringformule kan bepalen. 

 

1. Vergaderingen met weinig deelnemers

Of het nu een zakenmeeting of brainstormmeeting is, productiviteit moet aanwezig zijn. Hiervoor zijn gezonde gerechten, klaargemaakt met verse ingrediënten, zeer belangrijk. De catering moet dus voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • Gerechten moeten makkelijk zijn om zittend of rechtstaand te eten, voorbeelden zijn sandwich lunches, poké bowls of healthy lunches
 • Een snelle en stipte service
 • Een cateringruimte dicht bij de vergaderzaal, die makkelijk bereikbaar is, om zo goed mogelijk rekening te houden met de dagplanning

 

Wist je dat BluePoint professionele in-house cateringdiensten aanbiedt op al haar locaties? Ontdek de voordelen van deze all-inclusive aanpak.

 

2. Congressen en conferenties

Conferenties zijn evenementen die vaak groter zijn qua omvang en aantal deelnemers. Deze zijn ook een gebruikelijke plek om te netwerken. Voor dit soort events zal eerder gekozen worden voor een self-service formule voor de catering.

 

De catering zal tijdens dit soort event ook volgende zaken omvatten:

 • Een extra zaal of lobby die groot genoeg is om de bediening van de catering alsook het nodige meubilair een plaats te geven
 • De nodige technische faciliteiten om de bediening vlot te doen verlopen: stopcontacten, airconditioning, etc.;
 • Een gevarieerd maar simpel menu in de vorm van een walking buffet. Bij BluePoint worden 2 soorten walking buffets aangeboden. De 'Street food classic' bestaat uit typische street food gerechten, zoals hamburgers en hot dogs. De 'Walking dinner' biedt een grote selectie aan koude en warme gerechten en desserts aan.

 

Ontdek alle zalen en cateringformules van BluePoint Brussel

 

3. Galadiners en personeelsfeesten

Gala-evenementen worden vooral ‘s avonds georganiseerd en geven op die manier meer tijd en ruimte voor culinaire creativiteit. De aandacht van de gasten gaat bij dit soort evenementen naar de gerechten, de bediening en de algemene sfeer. Deze genodigden mogen zich dan ook kritischer opstellen.

 De catering voor avondevenementen moet daarom piekfijn zijn op volgende punten:

 • Een menu die de creativiteit en het gevoel voor esthetiek van de chef-kok naar voren brengt;
 • Een zeer ervaren team die instaat voor professionele bediening;
 • Een nette en zorgvuldige decoratie met herkenbare merkelementen;
 • Een origineel dessertenbuffet om de maaltijd in stijl af te sluiten.

 26274318808_1c5ed2b8ed_o2.jpg

Op zoek naar een unieke sfeer? Neem een kijkje in de galazalen van BluePoint Antwerpen

 

4. Barbecues en andere zomerse activiteiten

De terugkeer van mooi weer betekent ook een terugkeer naar buitenactiviteiten. Of het nu gaat om een eenvoudige after-work bijeenkomst met collega's of een grote bijeenkomst, de catering moet een menu bieden dat gezond en gevarieerd is en dat gemakkelijk staand kan worden gegeten. Om een vlekkeloze bediening tijdens het evenement te garanderen, besteed dan aandacht aan de volgende details:

 • Algemene logistiek en respect voor de koude gerechten;
 • Back-up opties in geval van grillige weersomstandigheden
 • Voldoende drankjes!

 

5. Pas de formule aan aan jouw publiek

Wat de cateringformule ook is, op voorhand informatie verzamelen over de voedselrestricties en -voorkeuren van de genodigden is het eerste teken van professionaliteit naar hen toe. Zich van tevoren informeren vermijdt ook dat de chef last-minute andere gerechten moet klaarmaken. Hoe dan ook ben je niet altijd in staat om aan alle eisen van gasten te voldoen. 

Volgens het beschikbare budget en de marge van de traiteur, zal je oplossingen moeten aanbieden die zo goed mogelijk aan alle eisen van de genodigden voldoen, zonder kwaliteit op te offeren:

 • Voorzie een vegetarische en/of veganistische optie:

Een vegetarische en/of veganistische optie aanbieden is op de dag van vandaag een must geworden. Niets is erger dan sommige gasten niets te kunnen serveren door gebrek aan voorbereiding. Er bestaan tegenwoordig namelijk verschillende varianten van gerechten zonder vlees, zelfs voor een barbecue.

Tijdens een buffet kan het dan ook handig zijn om gebruik te maken van bordjes met een oplijsting van ingrediënten om de ervaring van genodigden te vergemakkelijken.

 

Kom genieten van een kwaliteitsvolle gastronomische lunch tijdens je professionele meetings bij BluePoint Luik

 

 • Zoek informatie op over allergieën:

De lactosevrije en glutenvrije gerechten worden ook steeds talrijker. Ook al letten de betrokken personen vaak zelf goed op wat ze eten, een verkeerd gerecht zou hun ervaring volledig kunnen verpesten. Informeer van tevoren naar voedselallergieën of -intoleranties en het aantal aanwezigen. Het is zeker mogelijk om menu's te voorzien die voldoen aan alle diëten maar toch zeer smaakvol zijn.

 

 • Biedt een aantrekkelijke selectie drankjes aan, inclusief alcoholvrije drankjes:

 Houd rekening met alle gasten als het op drankjes aankomt. Zorg er voor dat er naast klassieke cocktailst ook mocktails of alcoholvrije dranken aangeboden worden. Hun ervaring zal er alleen maar beter door worden en dat is altijd beter dan proosten met een glas water, nietwaar?

 

Conclusie

Een geslaagde evenmentcatering zal veel langer herinnerd worden dan een interessante show die gepaard gaat met een slechte catering. Neem voorsprong door een volledige lijst op te stellen van de verwachtingen en behoeften van het evenement en wees flexibel wat betreft eventuele dieetbeperkingen van de deelnemers. Pas ook de cateringformule aan aan de berperkingen van het programma, en je zal erin slagen om een moment van culinair genot te bieden dat exact past bij het evenement.

 

Tips nodig? Neem contact op met onze experts.