Live events: recht op connectie

Tags:
Evenementen & Vergaderingen
Kantoorverhuur & Coworking
28-03-2022

03 22 blog banner

De nood aan sociaal contact & evenementen op de werkvloer volgens businessfilosoof Jochanan Eynikel

Nu we na corona opnieuw onze vrijheid hebben, rijst onmiddellijk één vraag: wat met fysiek aanwezig zijn op de werkvloer? Dat enkele dagen per week telewerken de norm blijft, is duidelijk.

Maar hoe belangrijk is het om ook naar je kantoor te gaan? En wat met evenementen?
BluePoint vroeg Jochanan Eynikel, businessfilosoof bij Etion, naar hoe we ‘fysiek en digitaal’ kunnen mixen, en naar het belang van contacten op de werkvloer die niet louter digitaal zijn. 

 

ZELF EEN ONLINE, HYBRIDE OF LIVE EVENEMENT ORGANISEREN? ONTDEK BLUEPOINT!

 

 “Naast deconnectie van je werk, is ook connectie nodig voor het mentaal welzijn van werknemers.
Uiteraard gaat het dan niet zozeer om digitale connectiviteit, hoewel dat contact ook helpt om in verbinding te blijven bij langdurig afstandswerk. Waar het vooral om gaat, is een relationeel-emotioneel gevoel van verbondenheid met teamleden en het geheel van de organisatie.”
 

 

In zijn opiniestuk schreef Jochanan Eynikel het al - maar ook tijdens ons (digitaal weliswaar!) interview onderstreept Jochanan zijn punt: “De mens is een sociaal wezen. Onze sociale relaties zijn voor ons erg belangrijk om een zinvol leven te creëren. En dan hebben we het niet zozeer over berichtjes krijgen of mails, ook fysiek contact is een deel van ons welzijn. Door corona is dit, al zeker op de werkvloer, onder druk komen te staan de laatste twee jaar.”

 03 22 picture4

 

Minder face-to face contact op de werkvloer - 
het knaagt aan ons welzijn

Volgens Jochanan is je werkplaats dan ook één van de belangrijke plaatsen waar je andere mensen ontmoet. “Als we elkaar veel minder kunnen ontmoeten, knaagt dit aan ons welzijn.”
De werkverbondenheid stond dan ook flink onder druk door de coronacisis.

 

OPNIEUW VERBINDING ZOEKEN IN JOUW TEAM? DEZE TIPS HELPEN JE!

 

Jochanan vindt het belangrijk dat er met de terugkeer van de normaliteit opnieuw de mogelijkheid tot connectie op het werk is. “Eigenlijk is een hybride mix ideaal. De digitale connectie kan perfect zijn voor kleine meetings of informatieoverdracht - maar het vervangt die nood aan sociale verbondenheid in een team niet. Ga je dus voor een samenspel van live ,digitale, en hybride momenten en contacten – dan ben je goed bezig!”

 

VIRTUEEL EVENT ORGANISEREN? ZO DOE JE DAT!

 

03 22 picture 3

 

The sense of belonging, of hoe je tot een (werk)gemeenschap wil behoren

Waar vragen over de individuele zingeving van onze jobs in ons leven vaak terugkomen, mag de collectieve zingeving van onze jobs ook niet vergeten worden, vindt Jochanan.

“Voel ik me gewaardeerd? Ben ik welkom in een groep? Word ik gezien in een groep? In het bespreken van deze zaken zijn lichaamstaal, onderling vertrouwen en groepsdynamica belangrijk. Ze kunnen bemoeilijkt worden wanneer we continu afstand moeten houden van elkaar - zoals voor kort ook de norm was.”

Onderzoek wijst uit dat spontane gesprekken dat gevoel van verbondenheid een duwtje in de rug geven. Volgens Jochanan is het dan ook belangrijk dat we ernaar streven om die te behouden.
“Het is niet dat online vergaderen een slecht gegeven is. Maar er is geen ruimte meer voor spontaniteit. En dat is belangrijk voor het welzijn op de werkvloer.”

 

03 22 picture 2

 

En wat met (netwerk)evenementen?

Dat hele spontane, is ook erg belangrijk voor de beleving wanneer er events plaatsvinden. Jochanan vergelijkt het met Tomorrowland: “Waarom betalen we voor iets dat je ook op Youtube kan vinden? Omdat je geuren, kleuren, klanten … kan beleven. Die beleving is zoiets cruciaals voor de mens.
Het is dan ook belangrijk voor het welzijn van mensen op de werkvloer, dat we die ervaringen niet vergeten.”

Zijn advies voor bedrijven die evenementen willen organiseren? “Zorg dat er een reden is waarom mensen zich fysiek zouden verplaatsen naar je evenement, zoals voldoende beleving en sociale interactie. Of ga voor een hybride evenement met een mix van fysieke en digitale aanwezigheid.
“Er zijn heel wat voordelen aan het digitale. Kan je bijvoorbeeld het event niet bijwonen? Of wil je slechts enkele sprekers volgen? Zet dan zeker in op een digitaal facet van je bijeenkomst.
Maar voorzie toch zeker ook in de fysieke beleving van de mensen. Na corona, snakken we daar allemaal wel naar!”

 

ZELF EEN EVENT ORGANISEREN? BIJ BLUEPOINT IS DAT MAKKELIJK!

 

Organiseer je live, hybride of online events bij BluePoint!

BluePoint, dochteronderneming van Agoria en one-stop-shop voor events, is gespecialiseerd in live,  hybride en virtuele evenementen met voldoende interactie op elk niveau. Jouw evenement kan dus gegarandeerd doorgaan! BluePoint zorgt voor begeleiding van begin tot eind.

 

Wat kan je bij BluePoint Antwerpen, Brussel en Luik  organiseren?

  • Vergaderingen
  • Bedrijfs- en personeelevents
  • Outdoor evenementen
  • Congressen en seminaries
  • Privé- en huwelijksfeesten
  • Online events, livestreams en webinars
  • Hybride events: fysiek + online
  • Opnames in video- en podcaststudio

 

GA AAN DE SLAG MET JOUW EVENEMENT!

 03 22 picture 1

 

Dit vind je misschien ook interessant …

 

Meer info? Bel naar het nummer +32 2 706 88 00 of mail naar marketing@bluepoint.be