Hoe zal Covid-19 de toekomst van de kantoren beïnvloeden?

Tags:
Kantoorverhuur & Coworking
03-11-2019

NL banner invloed covid kantoor

Het is overduidelijk dat de coronacrisis onze samenleving zeer ingrijpend verandert heeft.  Ook de manier waarop bedrijven hun kantoren inrichten en het werken op afstand organiseren, zal hieraan niet ontsnappen.  

Kantoor experten stellen zich nu al de vraag in hoever een open space kantoor nog succes zal hebben in de toekomst. Bedrijfsleiders weerom zullen, omwille van de strenge thuiswerkmaatregelen in de laatste maanden, geneigd zijn om de grootte van hun eigen kantooroppervlakte in vraag te stellen door meer thuiswerk te promoten…  Bij BluePoint stellen wij ons echter de vraag of er naast thuiswerk niet ook een andere vorm van werkomgeving als winnaar uit deze crisis komt.  

Impact van thuiswerk op het klimaat en motivatie van medewerkers

Eén ding staat vast: naast een negatieve invloed op onze samenleving en eerder desastreuse gevolgen op de economie, heeft de crisis ook wel gezorgd voor een verminderde uitstoot van CO2 en kende België ineens geen monsterfiles meer.  Dit is gedeeltelijk te danken aan de vele thuiswerkers in de laatste maanden. Maar is thuiswerk dan de enige werkoplossing om werknemers gemotiveerd te houden en het fileleed in België te ontknopen?

Wij denken van niet:   

messy homeoffice

Naast tijdwinst op vlak van woon-werk verkeer, kan thuiswerk bijvoorbeeld ook voor meer afleiding zorgen met betrekking tot huishoudelijke taken; de woonruimtes en het meubilair in een thuisomgeving beantwoorden zelden aan de ergonomische vereisten, en zelf in een ‘paper poor’ organisatie duiken er altijd documenten op die ofwel afgeprint of gescand moeten worden. Eerder lastig op afstand zonder professionele printer/scanner.

Desondanks de tijdswinst op verplaatsingen zijn er andere factoren die voor tijdverlies zorgen zoals bijvoorbeeld het bereiden van een gezonde en evenwichtige maaltijd. In een professionele werkomgeving of bij een bedrijf, zijn deze maaltijden kant en klaar te verkrijgen.  

Voor alleenstaanden zorgt thuiswerk dan weer voor zeer grote sociale isolatie die absoluut doorbroken moet worden voor een goed mentaal evenwicht

Kort samengevat: Home working biedt niet het antwoord op de verwachtingen van alle werknemers.  

Welke alternatieve kantooroplossing kan ervoor zorgen dat medewerkers efficiënt en gemotiveerd kunnen werken, zonder zich al te ver te verplaatsen?

De voorbije weken hebben ons geleerd dat werken op afstand perfect mogelijk is en dit dankzij de snelle evolutie van technologie. Maar moet het werken op afstand  enkel en alleen in een thuisomgeving gebeuren?

Het aanbieden van een abonnement in een nabijgelegen co-working ruimte kan een mogelijke piste zijn voor bedrijven om hun werknemers extra te motiveren . Deze coworking instellingen bieden zeer  flexibele voorwaarden in vorm van maandelijkse abonnementen aan. De werkruimtes zijn creatief ingericht en bieden een oplossing voor elk type uit te voeren werk (concentratiewerk, werk in teams, gezamenlijk overleg) en bovendien voldoende ruimte voor ontspanning. Hogesnelheidswifi en print- en scan faciliteiten zijn voorzien alsook een brede waaier aan ondersteunende diensten (catering, cleaning, vergaderzalen, enz.) Alles is zo goed georganiseerd dat iedereen zich kan toespitsen op zijn eigen bedrijfsactiviteiten.

Bijkomende voordelen van een coworking, zijn de vele faciliteiten die geboden worden teneinde het netwerken tussen personen en bedrijven op een natuurlijke manier te bevorderen.
Indien u uw werknemers echter een keuze geeft vanaf welke locatie ze op afstand willen werken, dan zorgt u voor nog meer motivatie en kan u de efficiëntie van uw teams verhogen.

 

Wenst u meer informatie over de voordelen van coworking als bijkomende oplossing van het werken op afstand, neem dan zeker contact op met de experts van BluePoint.   Zij helpen u graag verder met het optimaliseren van u kantooroppervlakte.


Tech.Lounge Brussel en Antwerpen zijn nieuwe co-workingruimtes, uitgerust met de nieuwste technologische toepassingen. Ze bieden vaste en flexibele werkruimtes, privékantoren, vergaderzalen, ontspannings- en netwerkzones, een brainstormpodium, een opnamestudio en een volledig digitale trainingsruimte.  Contacteer ons via marketing@bluepoint.be of +32 2 706 88 00.