Hoe de kantoren van de toekomst er zullen uitzien

Tags:
Kantoorverhuur & Coworking
20-05-2019

Afsluitbare kleine ruimtes binnen een groter kantoor met een verlaagd plafond en tapijt op de grond zijn helemaal uit de mode. Dit zie je dan ook steeds minder. Momenteel zijn het de open kantoren met een industriële look, oude fabriekshallen en de trendy co-working spaces, die de show stelen op de kantorenmarkt.

The Office of the future 1

Volledige focus op personeel: de juiste balans tussen werken en ontspanning.

Tegenwoordig zijn de kantoren al lang niet meer alleen gefocust op werk. Er wordt meer aandacht besteed aan productiviteit en de juiste balans tussen hard werken en ontspanning. De werkgevers trachten door middel van spelelementen zoals een tafeltennistafel, pooltafel of een spelcomputer tussendoor een stuk ontspanning te creëren waardoor de uiteindelijke productiviteit stijgt. Tevens is het zo dat tevreden medewerkers beter presteren dan medewerkers die met tegenzin naar hun werk gaan.

De kantoren van de toekomst zullen nog veel verder gaan met het optimaliseren van de werkomgeving. Een belangrijke factor voor de werkgevers is dat zij hierdoor rechtstreeks een verbetering zien in de productiviteit van het personeel. De investeringen kunnen hierdoor dan ook gerechtvaardigd worden en uiteindelijk worden terugverdient.  Een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer. 

Ook zal worden getracht de omgevingsfactoren zoals: temperatuur, luchtvochtigheid, ruimte, groen op kantoor en natuurlijke lichtinval zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. In het kantoor van de toekomst zullen bijvoorbeeld ook automatische metingen plaatsvinden om het zuurstofgehalte en de luchtkwaliteit te meten van de ruimtes. Indien bijvoorbeeld het zuurstofgehalte te laag is in een ruimte, zal het systeem automatisch zuurstof toevoegen.

The Office of the future 2

Het nieuwe Hi-Tech kantoor.

Virtual reality (VR) is al langere tijd geaccepteerd en wordt al met enige regelmaat toegepast binnen de kantorenmarkt. VR wordt veelal ingezet door aanbieders om op afstand hun kantoorruimte te laten zien aan potentiële huurders. Tegenwoordig is het ook mogelijk om op bedrijfsevenementen VR in te zetten. 

Hieronder nog een aantal nieuwe ontwikkelingen voor het kantoor van de toekomst. 

  • A.I. Smart desks – deze bureaus herkennen de personen en bepalen voor de werknemers automatisch wanneer het tijd is om staand te gaan werken. Ook word je via een geprojecteerd scherm op het bureaublad geattendeerd op meetings, wanneer je wat ontspanning nodig hebt, anticipeert wanneer je honger hebt, bestelt eten voor je en geeft zelfs aan wanneer je moet drinken.

  • Hologram receptionist – deze zijn nog niet breed geïntegreerd in de kantorenmarkt, omdat ze nog niet goed genoeg zijn, maar de verwachting is dat door machine learning deze ontwikkeling heel snel zal gaan. Ook zullen hologrammen worden ingezet om te vergaderen met collega’s over de hele wereld zonder een seconde reistijd. Hier is een voorbeeld te zien van een hologram receptioniste: https://www.youtube.com/watch?v=BIJ1slIta-E

  • Augmented reality – een kale kantoorruimte is door middel van ‘augmented reality’ digitaal om te toveren tot wat diegene maar wilt. Deze technologie is echter nog niet gereed voor massa-integratie in kantoren, maar de eerste stappen worden gezet via mixed technologie. Een voorbeeld hiervan was het populaire spel Pokémon Go.

  • Energieneutraliteit – duurzaamheid kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Het kantoor van de toekomst zal geheel energieneutraal zijn. Door gebruik te maken van zonnepanelen, het opvangen van het regenwater en een installatie die thermale energie genereert, kan deze duurzaamheid worden behaald.

  • Ledverlichting & klimaat – door middel van ‘connected lightning’ kunnen medewerkers hun eigen werkplek met mobiele telefoon aanpassen naar wens. Zowel de instellingen van het licht en het klimaat, kunnen volledig worden afgestemd op hun persoonlijke wensen. 

Hoe het kantoor van de toekomst er daadwerkelijk uit gaat zien weet natuurlijk niemand. Maar wij denken dat de kans groot is dat bovenstaande ontwikkelingen worden omarmt door zowel werkgevers als werknemers. De ‘early adopters’ van Bluepoint zullen hierin vooroplopen, om deze nieuwe technologieën zo snel mogelijk te integreren, zodra deze betrouwbaar en volwassen genoeg zijn.

 

Wilt u zelf ontdekken of het kantoor van de toekomst de juiste oplossing voor u is? 

Tech.Lounge Brussels is een nieuwe coworking-ruimte in Brussel, uitgerust met de nieuwste technologische toepassingen. Deze bestaat uit 1200 m2 werkruimtes met vaste en flexibele werkplekken, privé kantoortjes, vergaderruimtes, ontspannings- en netwerkzones, een brainstorm-arena, een opnamestudio en een volledig digitaal opleidingslokaal.  

Kom de Tech.Lounge en zijn betaalbare kantoorruimtes met aanvullende diensten zoals on-site restaurants en meeting/eventzalen bekijken en maak een afspraak via marketing@bluepoint.be of +32 2 706 88 00.