Het belang van een ergonomische werkplek!

Tags:
Kantoorverhuur & Coworking
03-11-2019

ergonomic workplace 1 NL

Ergonomie op de werkvloer is geen vluchtige trend. Een ergonomische werkplek garandeert namelijk dat medewerkers optimaal kunnen presteren door onnodige werkgerelateerde klachten of ziektes te vermijden, ook wel 'kantoorsyndromen' genoemd. Licht, zuurstof, temperatuur, geluid en visuele prikkels hebben allemaal invloed op onze concentratie, onze vermoeidheid en onze kans op ziektes of klachten. Een ergonomische werkplek is daardoor erg belangrijk binnen elk bedrijf!

Wat is een ergonomisch ingerichte werkplek?

Een ergonomisch ingerichte werkplek zorgt ervoor dat werknemers in een correcte lichaamshouding hun werk kunnen verrichten. Hierbij zijn het meubilair en de hulpmiddelen aangepast aan individuele behoeften, lichaamsmaten en werkzaamheden. Bij een beeldschermwerkplek gaat het om een tafel, stoel, beeldscherm, toetsenbord en muis. En aanvullend, eventueel nog een voetensteun, laptophouder en documenthouder.

Waarom is het belangrijk om zulke werkplek te creëren?

  • U vermindert de risico’s op blessures en verzuim.
  • U moedigt uw werknemers aan om een juiste ergonomische houding aan te nemen.
  • U verhoogt het welzijn en de productiviteit van uw werknemers.

Het verbeteren van de ergonomie is een maatregel waar zowel het bedrijf als de werknemers baat bij hebben. Door eenvoudige aanpassingen verhoogt u het comfort van uw werknemers en hiermee tegelijkertijd hun dagelijkse productiviteit.

We geven u graag enkele tips om de ergonomie én productiviteit op de werkvloer te verhogen!

1. Juiste positie van uw hoofd

Staat uw hoofd naar voren gekanteld? Dan is de positie verkeerd. Probeer het hoofd recht boven de schouders te houden.

2. Juiste schermhoogte

Zet uw scherm op de juiste hoogte en het toetsenbord hier recht voor. Als uw hoofd recht boven uw schouders staat mag de bovenkant van het scherm niet boven ooghoogte komen.

3. Muis en toetsenbord

Zorg ervoor dat de muis in de buurt van het toetsenbord staat. Het is niet de bedoeling dat je ver moet reiken om de muis te bedienen. Dat zal te veel druk uitoefenen op je schouders.

4. Ondersteun uw armen

Zorg dat de armen ten alle tijden goed ondersteund worden.  Een bureaustoel met verstelbare leuning kan hier uitstekend bij helpen.

5. Schaf een headset aan

Moet u veel telefoneren?  Doe dit dan niet met de telefoon tussen uw hoofd en schouder. Koop een headset of vraag er één aan uw leidinggevende. 

ergonomic workplace 2 NL

6. Hang niet te ver voorover

Ga nooit te ver voorover hangen! Zorg ervoor dat uw computer en andere documenten dichtbij liggen. Het is beter om je bureaustoel dichterbij te schuiven in plaats van te ver te moeten reiken.

7. Zit niet te dichtbij uw bureau

Hoewel het dus belangrijk is om dichtbij uw bureau met apparatuur te zitten, is het ook belangrijk om niet te dichtbij te zitten. Als u te dichtbij zit krijgt u snel last van de ogen. Zorg er daarom voor dat het beeldscherm minstens buiten armbereik blijft.

8. Gun uw ogen en uw lichaam rust

Een hele dag naar een beeldscherm staren is nooit goed. Kijk daarom af en toe in de verte, geef uw ogen de rust en voorkom irritatie. Ook voldoende staan of bewegen heeft een positief effect op je concentratie en creativiteit en vermindert lichamelijke klachten. Het is aangeraden om elk half uur eens recht te staan. 

9. Kies de juiste locatie voor uw beeldscherm

Let op dat het beeldscherm niet voor een raam of felle achtergrond staat en vermijd lichtweerkaatsing. Ook dit kan irritatie aan de ogen veroorzaken. 

10. Laat de voeten niet hangen

Zorg ervoor dat uw voeten voeten goed op de grond kunnen staan en laat ze niet hangen. Is dit niet het geval? Verlaag dan je stoel, beeldscherm en toetsenbord of maak gebruik van een voetensteuntje. 

 

Bent u op zoek naar een gezonde werkomgeving voor uw medewerkers?

Bij BluePoint in Antwerpen, Brussel en Luik en Tech.Lounge Brussels kan u terecht voor het huren van private serviced offices, flexplekken en vaste kantoren. Neem contact op met ons via marketing@bluepoint.be of bel +32 2 706 88 00 voor een bezoek van onze sites  in Antwerpen, Brussel of Luik.  Samen zorgen we voor een gezonde werkplek voor uw werknemers!