Een ambitieus project: het Agoria Solar Team & de BluePoint zonnewagen!

Tags:
03-11-2019

48242378691 266691f7d6 o edited

Laat ons beginnen met een beetje geschiedenis.

In 1982 begonnen zonne-pioniers Hans Tholstrup en Larry Perkins aan een zoektocht waarbij ze een zelfgebouwde zonnewagen, de ‘Quiet Achiever’ in Australië van west naar oost zouden besturen. Geïnspireerd door deze prestatie en zijn eigen baanbrekende visie, drong Hans er bij anderen op aan om de grenzen van transport op zonne-energie te verkennen. En zo werd de World Solar Challenge geboren.  

Al meer dan 30 jaar verwelkomt de Bridgestone World Solar Challenge de meest creatieve geesten van over de hele wereld in Australië om de grenzen van technologische innovatie te verleggen en zo door het binnenland te reizen in een voertuig dat alleen wordt aangedreven door de energie van de zon. De teams, die bestaan uit studenten uit meer dan 30 landen, doorkruisen 3000 km van Darwin naar Adelaide.

 

2307 bwsc 19 routemaplarge 

De evolutie van de Belgische zonnewagen.

We nemen u graag mee naar 2005, de eerste deelname van het Belgische Solar Team met de Umicar One. Dit team eindigde als tiende van de 22 deelnemers!

De Umicar Infintity nam deel aan de race in 2007 en behaalde zelfs de tweede plaats!
In 2009 had de Umicar Inspire minder geluk! De wagen werd tijdens de race beschadigd door hevige wind en besloot het team de race niet uit te rijden.

De vierde Belgische zonnewagen, de Umicar Imagine, werd gebouwd in 2011. Deze wagen beschikte over zeer efficiënte zonnecellen en een geïntegreerd concentratorsysteem. De wagen eindigde als tiende van 37 deelnemers.

Opvolging werd verzekerd door de Indupol One. De wagen eindigde als zesde en won ook de Innovation Award. Deze zonnewagen nam ook deel aan de eerste Abu Dhabi Solar Challenge, waar hij derde werd.

In 2014 was de Punch One aan de beurt, ontworpen door een groep van 16 nieuwe studenten. Desondanks kleine technische problemen en een tijdstraf eindigde het team op de vijfde plaats. Onder het motto Inspiring Innovation gingen 21 ingenieursstudenten in juli 2016 van start met het ontwerpen van de zevende Belgische zonnewagen: de Punch 2. De wagen kwam als derde over de finish in Australië en sleepte de Technical Innovation Award in de wacht.

 

Solar team 3

2019, het jaar van de BluePoint, gebouwd door het Agoria Solar Team!

De achtste zonnewagen werd door 20 studenten burgerlijk en industrieel ingenieur aan de KU Leuven ontworpen en is ook meteen de meest aerodynamische wagen van Belgische makelij.

Het is dan ook niet onverwacht dat Agoria de nieuwe hoofdsponsor van het Belgische Solar Team is: de Belgische technologiefederatie was in het verleden al betrokken als peter van het project. Dit jaar breide Agoria de samenwerking verder uit om het ambitieuze jonge team te ondersteunen een wagen te bouwen met een gemeenschappelijk doel: de overwinning tijdens het wereldkampioenschap in Australië.

De naam ‘BluePoint’ onderstreept het technologische imago van de nieuwe zonnewagen. Zoals Agoria staat ook zijn dochteronderneming BluePoint garant voor innovatie en duurzaamheid.
Deze waarden staan ook centraal in de dynamische meeting & netwerk locaties van Agoria, BluePoint Meet.Work.Tech. venues,  gevestigd in Antwerpen, Brussel en Luik waar samenwerking bevordert wordt alsook gebruik van technologie met respect voor duurzaamheid.

Wilt u graag meer ontdekken over de mogelijkheden van de conference & business centers van BluePoint?
Maak nu een afspraak voor een bezoek aan één van onze sites in Antwerpen, Brussel of Luik,
via marketing@bluepoint.be of +32 2 706 88 00.

Deel dit artikel op Facebook.
Deel dit artikel op LinkedIn.