Bespaar geld en de aarde tegelijk: 4 tips voor het organiseren van een duurzaam en toch betaalbaar evenement

Tags:
Evenementen & Vergaderingen
03-01-2019

Met nog maar 12 jaar om de aarde te redden van een gedestabiliseerd klimaat, moeten we het absoluut hebben over duurzaamheid. Je kunt natuurlijk minder vlees eten en minder water gebruiken, maar hoe kun je als bedrijf meehelpen om de aarde te sparen? Een van de antwoorden is het organiseren van duurzamere evenementen.

Met een duurzaam evenement help je niet alleen de planeet, maar er zijn talrijke duurzame event oplossingen die ook je portemonnee helpen:

 

 1. Venue

  BluePoint entrance

  Om je evenement zo duurzaam mogelijk te maken, moet je een eco-vriendelijke locatie vinden. Als de venue geen duurzame oplossingen biedt, zal jouw evenement ook niet groen zijn. Zo weet je of een venue duurzaam is:

  • Eco-label: zoek uit of de locatie een label of certificaat bezit die zijn eco-vriendelijkheid kan garanderen.
  • Openbaar vervoer en eco-vriendelijk parkeren: Bekijk goed of de locatie ook makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer, of er elektrische laadpalen zijn en voldoende overdekte en beveiligde fietsrekken zijn. Moedig dan alle deelnemers aan om deze alternatieve transportmogelijkheden te gebruiken en zorg hiermee voor minder CO2 uitstoot en minder parkeerkosten.


 2. Catering

  145 2 CxO studioVercammen Lr

  Ook event catering biedt heel wat duurzame oplossingen:

  • Ingrediënten: vraag na of er met lokale en seizoensgebonden producten (= CO2 vriendelijk) gewerkt wordt.
  • Vermijd no-shows en daardoor voedselverspilling: er bestaan vandaag talrijke sensibilisatiecampagnes zoals Don’t Spoil The Party, die je kan toevoegen aan je uitnodigingen. Op die manier schrijven enkel de geïnteresseerden in, creëer je minder no-shows, minder verspilling en dus ook lagere kosten.


 3. Meubilair en presentatiemateriaal

  OP 1216

  Natuurlijk moet jouw event zaal er zo uitnodigend mogelijk uitzien en het presentatiemateriaal het allerbeste zijn, maar laat het niet toe dat dit ten koste van duurzaamheid gaat.

  • Meubilair & decoratie: boek geen lege zaal of black-box waar je meubilair en decoratie moet laten toekomen door een extern bedrijf.
  • Presentatiemateriaal: kijk na of de venue uitgerust is met eigen professionele apparatuur. Hier kan je nogmaals vermijden dat er een externe partij materiaal moet komen leveren, opbouwen en testen. Hierdoor bespaar je opnieuw geld en tijd, en beperk je de CO2 uitstoot.

 4. Gebruik een event app

  Event app

  Overweeg het gebruik van technologische oplossingen om het gebruik van papier te beperken.

  • Uitnodigingen & badges: digitaliseer het proces en maak alle informatie beschikbaar in een handige event app.
  • Documenten: geen gastenlijsten, geen programma’s, hand-outs of evaluatieformulieren die je deelnemers kunnen kwijtraken. Alles verloopt volledig digitaal en is in een handomdraai via smartphone beschikbaar.

 

Voor meer duurzame mogelijkheden raden wij je aan contact op te nemen met onze event experts.